PROBLEMI PRIJAMA

Digitalna televizija (DVB-T/T2),
DAB+NOVO i FM radio

Prijava smetnji i problema prijama
signala...

Dostupnost signala, Prekidi odašiljanja...
Informacije i savjeti...

Vijesti

12.07.2019 OIV dobio dozvolu za zemaljsku digitalnu televiziju za multiplekse M1, M2 i L1
Od 15. rujna ove godine kreće odašiljanje televizijskih programa s odašiljača Sljeme u HD rezoluciji u DVB-T2/HEVC sustavu ...više
14.08.2019 Započeli građevinski radovi na energetskoj obnovi tornja Sljeme
završetak cjelokupnog projekta obnove planira se do kraja 2021. godine ...više
10.06.2019 Službeno započinje velik projekt energetske obnove tornja na Sljemenu
Obnova obuhvaća radove na vanjskoj ovojnici, vanjskoj stolariji i ravnim krovovima ...više


OIV je član

DVB-T programi
Programi
DVB-T odašiljači
Odašiljači

DVB-T - televizija novog doba


odašiljač Kalnik
DVB-T (Digital Video Broadcasting - Terrestrial) je sustav zemaljskog odašiljanja TV signala u digitalnoj tehnici. Sustav je otporniji na utjecaj smetajućih signala u odnosu na postojeći analogni, te omogućuje prijam TV signala u znatno većoj kakvoći u odnosu na postojeći zemaljski analogni TV signal. Ujedno, DVB-T sustav omogućuje i nove dodatne usluge i funkcionalnosti poput programskog pretraživača EPG, višekanalnog zvuka, interaktivnosti, kodiranja, PayTV, kao i daljnji razvoj televizije visoke razlučivosti - HDTV.
Povijesni pregled DVB-T-a u Hrvatskoj
 • svibanj 2002. - počelo probno emitiranje DVB-T signala s lokacija Sljeme i  Zagreb - Prisavlje 3
 • tijekom 2007. godine započet je projekt „Digitalna Istra“ u kojem je s dodatnih 15 lokacija Istarska županija kao prva u Hrvatskoj pokrivena digitalnim signalom
 • u ožujku 2007. godine započeto je i pokusno HDTV odašiljanje u Zagrebu (lokacija Zagreb - Prisavlje 3), koje je tijekom 2008. prošireno na Split, Rijeku i Osijek
 • u srpnju 2008. godine Vlada RH donosi Strategiju prelaska s analognog na digitalno emitiranje televizijskih programa u Republici Hrvatskoj.
 • u rujnu 2008. godine OIV pokreće pozivni centar Vlade RH za pomoć gledateljima pri prijelazu s analognog na digitalni signal
 • u travnju 2009. godine, putem javnog natječaja HAKOM-a, OIV postaje mrežni operater dva nacionalna DVB-T multipleksa (MUX A i MUX B - standardne rezolucije, MPEG-2), te od svibnja 2009. godine počinje rad na postupnom uvođenju digitalne zemaljske televizije na području Republike Hrvatske
 • u srpnju 2010. godine OIV putem javnog natječaja HAKOM-a postaje i operater trećeg DVB-T multipleksa (MUX D - kombinirani nacionalno/regionalni i lokalni multipleks, program standardne rezolucije, MPEG-2).
 • 5. 10. 2010 u 12:35 započelo "digitalno doba" tj. isključivo digitalno odašiljanje televizije na nacionalnoj razini.
 • u veljači 2011. godine završeno je eksperimentalno odašiljanje HDTV signala u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku.
 • 11.10.2011. započelo eksperimentalno odašiljanje digitalne zemaljske televizije druge generacije - DVB-T2, s odašiljača Sljeme i Zagreb-Prisavlje, na 53. kanalu u SFN-u, prema H.264 normi te kodirano u sustavu uvjetovanog pristupa (CAS). Dozvola za eksperimentalni rad odašiljača traje do 31.10.2011.
 • u srpnju 2012. povjerenstvo HAKOM-a je obavilo tehnički pregled u svrhu utvrđivanja ispunjavanja uvjeta iz dozvole za uporabu radiofrekvencijskog spektra RF-DTV-01/11 i utvrdilo da OIV ispunjava uvjete za pružanje usluge upravljanja elektroničkim komunikacijskim mrežama digitalne televizije za MUX C i MUX E. Radiodifuzijski sustav koji se koristi u mrežema MUX C i MUX E jest DVB-T2. Uključenjem 12 odašiljačkih lokacija završila je prva faza izgradnje MUX C i MUX E mreža.
 • 18.12.2013. završeno je proširenje mreža MUX C i MUX E s 5 novih odašiljača, čime je s ukupno 17 odašiljača ostvareno pokrivanje od oko 87.4 % stanovništva RH.

Aktualno stanje DVB-T-a u Hrvatskoj

Republika Hrvatska podijeljena je na devet digitalnih regija (engl. allotment). Unutar svake digitalne regije odašiljanje DVB-T signala se obavlja u SFN načinu rada.
Dovršetkom MUX A mreže ostvareno je pokrivanje preko 98% stanovništva Republike Hrvatske (preko 95% pokrivenosti svake digitalne regije). Signalom MUX B mreže pokriveno je preko 95% stanovništva svake digitalne regije.
Signalom MUX D mreže ostvareno je pokrivanje cca 90% stanovništva  za nacionalne programe, odnosno pokrivanje od najmanje 70% stanovništva regionalnim i lokalnim programima unutar pojedine digitalne regije, u skladu s dodijeljenom koncesijom.
webmaster | Uvjeti korištenja | © 2002- Odašiljači i veze d.o.o. LinkedIN