PROBLEMI PRIJAMA

Digitalna televizija (DVB-T/T2),
DAB+NOVO i FM radio

Prijava smetnji i problema prijama
signala...

Dostupnost signala, Prekidi odašiljanja...
Informacije i savjeti...

Vijesti

27.11.2019 Odabrani nakladnici za treću fazu odašiljanja u DAB+ tehnologiji
Produljen rok za iskazivanje interesa ...više
27.11.2019 U organizaciji OIV-a i DVB-a održana međunarodna radionica „Future trends in terrestrial broadcast“
Prezentacija najboljih praksi, iskustava i izazova prelaska s DVB-T/MPEG-2 na DVB-T2/HEVC ...više
12.11.2019 Započelo odašiljanje HD programa u DVB-T2 HEVC na području cijele Republike Hrvatske
Građani trebaju imati prijamnik koji može primati DVB-T2/HEVC signal ...više


OIV je član

DVB-T programi
Programi
DVB-T odašiljači
Odašiljači

DVB-T - televizija novog doba


odašiljač Kalnik
DVB-T (Digital Video Broadcasting - Terrestrial) je sustav zemaljskog odašiljanja TV signala u digitalnoj tehnici. Sustav je otporniji na utjecaj smetajućih signala u odnosu na postojeći analogni, te omogućuje prijam TV signala u znatno većoj kakvoći u odnosu na postojeći zemaljski analogni TV signal. Ujedno, DVB-T sustav omogućuje i nove dodatne usluge i funkcionalnosti poput programskog pretraživača EPG, višekanalnog zvuka, interaktivnosti, kodiranja, PayTV, kao i daljnji razvoj televizije visoke razlučivosti - HDTV.
Povijesni pregled DVB-T-a u Hrvatskoj
 • svibanj 2002. - počelo probno emitiranje DVB-T signala s lokacija Sljeme i  Zagreb - Prisavlje 3
 • tijekom 2007. godine započet je projekt „Digitalna Istra“ u kojem je s dodatnih 15 lokacija Istarska županija kao prva u Hrvatskoj pokrivena digitalnim signalom
 • u ožujku 2007. godine započeto je i pokusno HDTV odašiljanje u Zagrebu (lokacija Zagreb - Prisavlje 3), koje je tijekom 2008. prošireno na Split, Rijeku i Osijek
 • u srpnju 2008. godine Vlada RH donosi Strategiju prelaska s analognog na digitalno emitiranje televizijskih programa u Republici Hrvatskoj.
 • u rujnu 2008. godine OIV pokreće pozivni centar Vlade RH za pomoć gledateljima pri prijelazu s analognog na digitalni signal
 • u travnju 2009. godine, putem javnog natječaja HAKOM-a, OIV postaje mrežni operater dva nacionalna DVB-T multipleksa (MUX A i MUX B - standardne rezolucije, MPEG-2), te od svibnja 2009. godine počinje rad na postupnom uvođenju digitalne zemaljske televizije na području Republike Hrvatske
 • u srpnju 2010. godine OIV putem javnog natječaja HAKOM-a postaje i operater trećeg DVB-T multipleksa (MUX D - kombinirani nacionalno/regionalni i lokalni multipleks, program standardne rezolucije, MPEG-2).
 • 5. 10. 2010 u 12:35 započelo "digitalno doba" tj. isključivo digitalno odašiljanje televizije na nacionalnoj razini.
 • u veljači 2011. godine završeno je eksperimentalno odašiljanje HDTV signala u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku.
 • 11.10.2011. započelo eksperimentalno odašiljanje digitalne zemaljske televizije druge generacije - DVB-T2, s odašiljača Sljeme i Zagreb-Prisavlje, na 53. kanalu u SFN-u, prema H.264 normi te kodirano u sustavu uvjetovanog pristupa (CAS). Dozvola za eksperimentalni rad odašiljača traje do 31.10.2011.
 • u srpnju 2012. povjerenstvo HAKOM-a je obavilo tehnički pregled u svrhu utvrđivanja ispunjavanja uvjeta iz dozvole za uporabu radiofrekvencijskog spektra RF-DTV-01/11 i utvrdilo da OIV ispunjava uvjete za pružanje usluge upravljanja elektroničkim komunikacijskim mrežama digitalne televizije za MUX C i MUX E. Radiodifuzijski sustav koji se koristi u mrežema MUX C i MUX E jest DVB-T2. Uključenjem 12 odašiljačkih lokacija završila je prva faza izgradnje MUX C i MUX E mreža.
 • 18.12.2013. završeno je proširenje mreža MUX C i MUX E s 5 novih odašiljača, čime je s ukupno 17 odašiljača ostvareno pokrivanje od oko 87.4 % stanovništva RH.

Aktualno stanje DVB-T-a u Hrvatskoj

Republika Hrvatska podijeljena je na devet digitalnih regija (engl. allotment). Unutar svake digitalne regije odašiljanje DVB-T signala se obavlja u SFN načinu rada.
Dovršetkom MUX A mreže ostvareno je pokrivanje preko 98% stanovništva Republike Hrvatske (preko 95% pokrivenosti svake digitalne regije). Signalom MUX B mreže pokriveno je preko 95% stanovništva svake digitalne regije.
Signalom MUX D mreže ostvareno je pokrivanje cca 90% stanovništva  za nacionalne programe, odnosno pokrivanje od najmanje 70% stanovništva regionalnim i lokalnim programima unutar pojedine digitalne regije, u skladu s dodijeljenom koncesijom.
webmaster | Uvjeti korištenja | © 2002- Odašiljači i veze d.o.o. LinkedIN