OIV

Zemaljsko i satelitsko
odašiljanje

DVB-T2/HEVC zemaljska digitalna televizija

Multipleksima M1 i M2 pokrivat se područje Republike Hrvatske, dok se multipleksom L1 pokrivaju lokalna područja - Grad Zagreb; općine: Velika Gorica, Sveta Nedelja, Stupnik, Jastrebarsko, Klinča Sela, Krašić, Pisarovina, Karlovac, Lasinja, Ozalj, Žakanje, Draganić, Netretić, Duga Resa, Generalski Stol, Barilovići, Krnjak, Bosiljevo; dio općine Samobor; dio općine Vojnić i grad Šibenik.

Multiplex M1

Multiplex M2

Multiplex L1

DVB-T2 i H.265/HEVC su najmodernije tehnologije zasnovane na zrelim standardima i omogućuju učinkovito korištenje frekvencijskog spektra i visoku kompresiju video signala. Njihova zastupljenost na relevantnim svjetskim tržištima omogućila je dostupnost kompatibilne opreme, osobito TV i STB prijamnika po povoljnim cijenama već nekoliko godina. Izborom tih tehnologija omogućili smo odašiljanje svih televizijskih programa u visokoj HD rezoluciji u dva multipleksa ili bolje rečeno u jednom i pol multipleksu (M1 i pola M2). Time smo omogućili gledateljima bolju sliku, nakladnicima povoljnije uvjete odašiljanja, a sve uz korištenje manje frekvencijskog spektra i stvaranje uvjeta za oslobađanje pojasa 700 MHz za pokretne komunikacije.

DVB-T2 (Digital Video Broadcasting - Terrestrial) je sustav zemaljskog odašiljanja TV signala u digitalnoj tehnici. Sustav je otporniji na utjecaj ometajućih signala i omogućuje prijam TV signala u znatno većoj kakvoći u odnosu na dosadašnji DVB-T digitalni zemaljski TV signal. DVB-T2 sustav omogućuje nove dodatne usluge i funkcionalnosti poput programskog pretraživača EPG, višekanalnog zvuka, interaktivnosti, kodiranja, PayTV, kao i daljnji razvoj HD televizije visoke razlučivosti.

Republika Hrvatska podijeljena je na devet digitalnih regija (eng. allotment). Unutar svake digitalne regije odašiljanje DVB-T2 signala obavlja se u SFN načinu rada. 

Prelazak na DVB-T2/HEVC TV signal

Uspješno smo implementirali nacionalni prijelaz na standard digitalne zemaljske televizije s najmodernijim HEVC (H.265) sustavom sažimanja slike koji je završen u studenom  2020. godine. 

O nacionalnom prelasku na DVB-T2/HEVC signal saznajte sve na web stranici gledajbezbrige.oiv.hr

DAB+ zemaljski digitalni radio

DAB (Digital Audio Broadcasting) je platforma za digitalni radijski program i predstavlja najveći napredak u tehnologiji radija od uvođenja FM stereo tehnologije.

Digitalni radio omogućuje slušateljima prijam radijskog signala bez smetnji, mogućnost većeg i jednostavnijeg izbora programa čistog zvuka i dodatne tekstualne i grafičke usluge koje prate audio sadržaj dostupan na fiksnim digitalnim prijamnicima i u automobilima. 

 

Ime slike

OIV DAB+ platforma za emitiranje digitalnog radijskog signala  pruža vam mogućnost emitiranja do 10 radijskih programa preko 1 radijske frekvencije u visokoj kvaliteti zvuka. Osim prikaza multimedijalnog sadržaja nakladnici imaju dodatni prostor za oglašavanje u novim programima. 


Nove usluge DAB+ digitalnog radija

DLS - prikaz kratkih tekstualnih oznaka na zaslonu prijemnika (naziv pjesme i izvođača, naziv emisije, brojevi telefona, kratke najave i sl.)

Journaline - interaktivna usluga s tekstualnim informacijama slična teletekstu na TV-u kojima se pristupa preko izbornika. 

MOT – (Multimedia Object Transfer Protocol) u MOT aplikacije spadaju: 

  • Slideshow, odašiljanje web stranica, niza slajdova (slika), sastoji se od HTML povezanih datoteka organiziranih u strukturu stabla koji se ciklički odašilju.

  • EPG (Electronic Programme Guide) je elektronička verzija tiskanog programskog vodiča.

TPEG (Transport Protocol Experts Group) je specifikacija razvijena za prometne i putne informacije (vijesti, navigacija, parking, cijene goriva i sl.) putem koje vozač može primati poruke o prometu na svojem jeziku čak i kada je u inozemstvu. 

59%

slušatelja u HR sluša radio svaki dan u automobilu

96,3%

stanovništva u Hrvatskoj pokriveno je DAB+ digitalnim signalom

2020

svi novi automobili u EU imaju DAB+ prijamnik

15

DAB+ programa može se emitirati kroz 1 radijsku frekvenciju

Analogni FM radio


Sa 77 odašiljačkih lokacija pokrivamo radijskim FM signalom 99% stanovništva Republike Hrvatske.

Uslugu odašiljanja radijskog programa na FM području obavljamo od 1957. godine. Izgradili smo i upravljamo sljedećim radijskim mrežama s koncesijama na nacionalnoj razini: HRT HR1, HRT HR2, HRT HR3 i HRT HR lokalno.

Tablicu analognih FM radijskih odašiljača pogledajte ovdje 

Odašiljanje i primanje sa satelita


Teleport zemaljskih programa na satelit ili primanje satelitskog signala za nastavak zemaljskog odašiljanja.

Zemaljske televizijske i radijske programe odašiljemo na satelit Eutelsat 16A iz našeg Satelitskog središta Deanovec.

Koristeći naše usluge PlayOut Max i HeadEnd Max, TV i radio programe iz drugih izvora (OTT, IP/TV, Cable ili HTTP stream) možemo konvertirat u DVB-S signal i odašiljati na satelit. 

Sadržaje koji se emitiraju na satelitu možemo preuzeti downstream i proslijediti na emitiranje zemaljskim signalom (DVB-T2 ili DAB+ za digitalni radio), ili po potrebi prema OTT, IP/TV ili Cable distribuciji.


Odašiljanje na satelit Eutelsat 16A namijenjeno je za tzv. DTH (Direct-to-Home) distribuciju, tj. za izravnu distribuciju do krajnjih gledatelja te distribuciju prema kabelskim distributerima.

Iz našeg Satelitskog i multimedijskog središta opremljenog s 10 odašiljačkih satelitskih postaja promjera antena od 2,4 m do 7,6 m te s više od 20 prijamnih satelitskih antena promjera 3,7 m i 2,4 m s ugrađenim automatskim sustavom za odleđivanje, možemo odašiljati televizijske i radijske programe na bilo koji satelit koji je vidljiv s hrvatskog teritorija.

Emitiranje na satelitima koji nisu vidljivi s teritorija Republike Hrvatske (npr. satelitima namijenjenim za pokrivanje Amerike ili Australije), možemo ostvariti u suradnji s našim partnerima.

Nekodirane (free-to-air) radijske i televizijske programe moguće je pratiti s bilo kojim DVB-S MPEG4 prijamnikom, dok je za kodirane sadržaje potreban DVB-S MPEG4 prijamnik s ugrađenim Viaccess dekoderskim modulom i dekoderskom karticom odgovarajućeg TV nakladnika.


Programe koje odašiljemo na satelit i kartu pokrivenosti satelitskim signalom pogledajte ovdje

10

odašiljačkih satelitskih postaja

20

prijamnih satelitskih antena

FTA

Free-to-air nekodirano odašiljanje

CAS

kodiranje prema zahtjevu klijenta