OIV

05.03.2024.

OIV je s tvrtkom CRATIS još sredinom 2023. godine započeo razgovore o potencijalima međusobne poslovne suradnje u domeni ICT-a i elektroničkih komunikacijskih usluga, a koje obje kompanije  pružaju na tržištu u svom području djelovanja.

Glavni pokretač ideje je, u to vrijeme, započeta izgradnja novog carrier-neutral podatkovnog centra ''DC North'' u Varaždinu čiji investitor je upravo CRATIS. Izgradnja je završena u listopadu 2023. godine te je ''DC North'' najveći podatkovni centar u Republici Hrvatskoj strateški pozicioniran na presjeku tri redundantna svjetlovodna čvorišta (Slovenija, Mađarska i Austrija), što ga čini drugom najvažnijom točkom za razmjenu podataka u našoj zemlji. Isto tako, "DC North" ujedno je uvršten na listu Strateških projekata Republike Hrvatske i jedini je carrier-neutral podatkovni centar izvan Zagreba smješten u drugoj potresnoj zoni što čini idealnim za Disaster Recovery (DR).

OIV-u je kao vodećem nacionalnom pružatelju kritične elektroničke komunikacijske infrastrukture i usluga prijenosa podataka, neovisno od javne telekomunikacijske mreže, strateški cilj biti prisutan u podatkovnom centru ''DC North'' kroz kolokaciju s vlastitom opremom za OIV potrebe te, na traženje potencijalnih korisnika, pružanje usluga širokopojasne povezivosti podatkovnog centra s nekom drugom točkom prisutnosti ili podatkovnim centrom u RH kao i izvan RH.

Za potrebe CRATIS-a, OIV je projektirao i izveo svjetlovodno povezivanje putem dva para neosvijetljenih niti između podatkovnog centra „DC North“ i jednog postojećeg podatkovnog centra u Zagrebu na trasi duljine cca 111 kilometara. Cijeli projekt izveden je kombinacijom OIV-ove svjetlovodne infrastrukture i svjetlovodne infrastrukture Hrvatskih autocesta, a kojom OIV upravlja sukladno Odluci Vlade o Projektu objedinjavanja svjetlovodne infrastrukture u trgovačkim društvima u vlasništvu Republike Hrvatske.

U okviru suradnje CRATIS će OIV-u pružiti ICT uslugu kolokacije OIV-ove opreme u podatkovnom centru kao i Managed Cloud te ostale ICT usluge iz područja naprednih telekomunikacijskih i mrežnih rješenja.

Potpuni završetak implementacije svih elemenata poslovne suradnje predviđa se tijekom prvog kvartala 2024 godine.