OIV

14.03.2024.

U suradnji s partnerima Telemach Hrvatska, Telemach Slovenija, DARS i Fakultet za elektrotehniku Sveučilišta u Ljubljani, OIV je 1. siječnja 2024. započeo s provedbom projekta 5G-ADRIA. Projekt financiran u okviru instrumenta Connecting Europe Facility (CEF) usmjeren je na analizu i istraživanje 5G infrastrukture potrebne za podršku budućim prometnim uslugama koje će se koristiti duž prometnih koridora u dvije države članice EU, Sloveniji i Hrvatskoj.

Studija je trenutno u izradi, a u idućih pola godine bavit će se pitanjima usklađivanja postojeće pasivne i aktivne infrastrukture duž koridora s aktualnim uslugama prometnih informacija i upravljanja te će biti temelj za razvoj budućih mreža i usluga. Isto tako, bavit će se pitanjima uvođenja početnih standardiziranih CAM (Connected and Automated Mobility) usluga s poboljšanim prometnim informacijama i upravljanjem, pitanjima uvođenja naprednih CAM usluga s kooperativnom međunarodnom razmjenom informacija o prometu u stvarnom vremenu i upravljanjem prometom u stvarnom vremenu te pripremom temelja za mreže sljedeće generacije s iznimnim mogućnostima.

„Konzorcij projekta 5G-Adria čine Telemach Hrvatska, Telemach Slovenija, DARS, Fakultet za elektrotehniku ​​Sveučilišta u Ljubljani i OIV, na što smo izrazito ponosni. Ovim projektom izradit će se studija isplativosti i javne koristi te razviti poslovni modeli u skladu s politikama EU kao npr. e-mobilnost i transport, pametni gradovi i sl. Također, naglasio bih kako nam je iznimno drago biti dijelom vizije za nova inovativna rješenja, unapređenje svakodnevnice i izgradnju 5G mosta - put u pametnije sutra“, rekao je Mislav Grubeša, mlađi stručnjak za razvoj projekata financiranih iz EU fondova.