Vijesti

13.02.2019 Održan drugi Hrvatski radijski forum
Ministrica najavila medijsku politiku i novi Zakon o elektroničkim medijima ...više
30.01.2019 OIV na sjednici Nacionalnog vijeća za kibernetičku sigurnost
Povezivanje gospodarstvenika iz područja ICT-a, tijela državne uprave i znanstvene zajednice ...više
23.01.2019 Uspješno održan treći Dan strategije i planova Odašiljača i veza
Predstavljeni ostvareni poslovni rezultati za 2018. te ciljevi i očekivanja za 2019. ...više

28.06.2018

DAB+ radio na pola testnog odašiljanja – impresije radijskih nakladnika, regulatora i auto kuća
Odašiljači i veze su nakon polugodišnjeg testnog odašiljanja DAB+ radija prikupili iskustva i stavove kako regulatora i nakladnika koji sudjeluju u testnom periodu, tako i auto kuća koje igraju veliku ulogu u popularizaciji radija, budući da se radio najviše sluša u automobilima.
Opći zaključak je da su sve strane zainteresirane za uvođenje DAB+ radija u RH, naslanjajući se na prednosti koje ta platforma donosi u odnosu na FM (novi sadržaji, bolja kvaliteta zvuka, mogućnost emitiranja u cijeloj RH ...). No, u testnoj fazi nedostaje pokrivenost signalom na cijelom području RH, a nedovoljna je i informiranost stanovnika o samom postojanju DAB+ radija i njegovim prednostima.
S druge strane, predstavnici auto kuća su izrazito pozitivno reagirali na uvođenje DAB+ radija. Velika većina skupljih automobila ima ugrađen DAB+ radio prijemnik kao dio osnovnog paketa opreme, dok kod ostalih automobila postoji opcija odabira, uz neznatnu naknadu.
Uz auto kuće i HAK je pokazao veliki interes za emitiranje prometnih informacija na DAB+ platformi, što možemo navesti kao još jednu prednost zašto imati DAB + prijemnik u automobilu.
Do kraja godine očekuje se i novi Zakon o elektroničkim medijima, a slijedom njega i strategija o digitalnom radiju, što će dodatno potaknuti cijeli proces uvođenja DAB+ radija.
Zaključno možemo reći kako je DAB+ radio budućnost kako u svijetu tako i kod nas, te da je njegovo uvođenje neminovno ako želimo stvoriti prostor za nove sadržaje, što je vjerujemo želja slušatelja kao i radijskih nakladnika.
webmaster | Uvjeti korištenja | © 2002- Odašiljači i veze d.o.o. LinkedIN