Vijesti

11.12.2019 Zaposlenici OIV-a skupili 18.860,00 kuna za „Zakladu - dječja onkologija Rebro“
Donacija za izgradnju i opremanje novog odjela dječje hematologije i onkologije KBC-a Zagreb ...više
02.12.2019 Uprava OIV-a održala sastanak s kolegama iz Makedonije
Cilj je proširivanje suradnje dviju kompanija ...više
25.11.2019 Luka Tomić dobitnik Nagrade “Josip Lončar”
Nagrada za istaknute uspjehe u studiju, znanstvenoistraživačkoj djelatnosti i nastavi na području tehničkih znanosti ...više

17.09.2018

Predstavljena iskustva testnog emitiranja digitalnog radija u sklopu ELMAR-a
Odašiljači i veze su na posebnoj sekciji „Budućnost digitalnog radija DAB+ u Hrvatskoj“ u sklopu 60. Međunarodnog znanstvenog simpozija „ELMAR“ predstavili dosadašnja iskustva testnog emitiranja digitalnog radija, rezultate mjerenja signala unutar i izvan zatvorenih područja te na teritoriju cjelokupnog pokrivanja digitalnim signalom u RH. Uz mnoge zainteresirane, sudjelovali su predstavnici regulatora, nakladnika i mrežnog operatora.
Održana je i prezentacija o primjeni modela javno-privatnog partnerstva u implementaciji DAB+ projekta koja je načelno polučila afirmativne reakcije od strane samih nakladnika. Ono što je izazvalo najveći interes i reakcije od nakladnika i sudionika ove sesije jest panel rasprava na kojoj su odgovore na mnoga pitanja dali Domagoj Dodig (AIK), Davor Marić (AEM), Željko Švenda (HURIN), Dragan Jovičić (Radio Istra), Hrvoje Turić (Radio Dalmacija), Danijel Vlahović (HAKOM) te Bruno Cigrovski (OIV).
Sveukupni zaključci su da interes za daljnje emitiranje na DAB+ platformi od strane nakladnika postoji. Međutim, postoje i mnogi nedostaci koji bi trebali biti ublaženi u narednom odašiljanju kao što su dostupnost digitalnih radijskih prijemnika za krajnje korisnike, osiguravanje većeg dosega stanovništva (sada je 50%) te marketinške aktivnosti od strane FM nakladnika koji su trenutno u testnom multipleksu digitalnog odašiljanja. Sve ovo svodi se pod zajednički nazivnik, a to je da je nužno donijeti regulativu odnosno strategiju kojom bi se isto normiralo i planiralo.
Član Uprave i direktor OIV-a, Mate Botica, izrazio je neizmjerno zadovoljstvo samom raspravom rekavši da je uspjeh što su prvi put u 10 mjeseci ovog projekta svi otvoreno istupili i ukazali na pojedinačne probleme.
Cilj ove posebne sekcije o DAB+ radiju ostvaren je, a sljedeće korake potrebno je izvršiti unutar sljedeća 2 mjeseca kada ističe dozvola za jednogodišnje testno emitiranje digitalnog radija u Hrvatskoj.
webmaster | Uvjeti korištenja | © 2002- Odašiljači i veze d.o.o. LinkedIN