Vijesti

20.12.2018 Odašiljači i veze d.o.o certificirani po ISO standardima
ISO 50001:2011, ISO 9001:2015, ISO 14001:2015 ...više
19.12.2018 Nova investicija OIV-a u Osijeku
Očekuju se uštede na vremenu te povećana efikasnost u poslu ...više
18.12.2018 Radovi na novom stupu na otoku Ugljanu privode se kraju
Objekt će biti pušten u rad 15. svibnja 2019. godine na Dan Odašiljača i veza ...više

17.09.2018

Predstavljena iskustva testnog emitiranja digitalnog radija u sklopu ELMAR-a
Odašiljači i veze su na posebnoj sekciji „Budućnost digitalnog radija DAB+ u Hrvatskoj“ u sklopu 60. Međunarodnog znanstvenog simpozija „ELMAR“ predstavili dosadašnja iskustva testnog emitiranja digitalnog radija, rezultate mjerenja signala unutar i izvan zatvorenih područja te na teritoriju cjelokupnog pokrivanja digitalnim signalom u RH. Uz mnoge zainteresirane, sudjelovali su predstavnici regulatora, nakladnika i mrežnog operatora.
Održana je i prezentacija o primjeni modela javno-privatnog partnerstva u implementaciji DAB+ projekta koja je načelno polučila afirmativne reakcije od strane samih nakladnika. Ono što je izazvalo najveći interes i reakcije od nakladnika i sudionika ove sesije jest panel rasprava na kojoj su odgovore na mnoga pitanja dali Domagoj Dodig (AIK), Davor Marić (AEM), Željko Švenda (HURIN), Dragan Jovičić (Radio Istra), Hrvoje Turić (Radio Dalmacija), Danijel Vlahović (HAKOM) te Bruno Cigrovski (OIV).
Sveukupni zaključci su da interes za daljnje emitiranje na DAB+ platformi od strane nakladnika postoji. Međutim, postoje i mnogi nedostaci koji bi trebali biti ublaženi u narednom odašiljanju kao što su dostupnost digitalnih radijskih prijemnika za krajnje korisnike, osiguravanje većeg dosega stanovništva (sada je 50%) te marketinške aktivnosti od strane FM nakladnika koji su trenutno u testnom multipleksu digitalnog odašiljanja. Sve ovo svodi se pod zajednički nazivnik, a to je da je nužno donijeti regulativu odnosno strategiju kojom bi se isto normiralo i planiralo.
Član Uprave i direktor OIV-a, Mate Botica, izrazio je neizmjerno zadovoljstvo samom raspravom rekavši da je uspjeh što su prvi put u 10 mjeseci ovog projekta svi otvoreno istupili i ukazali na pojedinačne probleme.
Cilj ove posebne sekcije o DAB+ radiju ostvaren je, a sljedeće korake potrebno je izvršiti unutar sljedeća 2 mjeseca kada ističe dozvola za jednogodišnje testno emitiranje digitalnog radija u Hrvatskoj.
webmaster | Uvjeti korištenja | © 2002- Odašiljači i veze d.o.o. LinkedIN