Vijesti

11.12.2019 Zaposlenici OIV-a skupili 18.860,00 kuna za „Zakladu - dječja onkologija Rebro“
Donacija za izgradnju i opremanje novog odjela dječje hematologije i onkologije KBC-a Zagreb ...više
02.12.2019 Uprava OIV-a održala sastanak s kolegama iz Makedonije
Cilj je proširivanje suradnje dviju kompanija ...više
25.11.2019 Luka Tomić dobitnik Nagrade “Josip Lončar”
Nagrada za istaknute uspjehe u studiju, znanstvenoistraživačkoj djelatnosti i nastavi na području tehničkih znanosti ...više

16.11.2018

Druga godina emitiranja DAB+ radija
Predmet javnog poziva objavljenog na internet stranici Agencije za elektroničke medije je pravo privremenog eksperimentalnog emitiranja u digitalnoj radiodifuziji radijskog programskog kanala u tehnologiji DAB+.
U narednoj godini eksperimentalnog emitiranja područje pokrivanja povećava se za dvadeset posto koje će obuhvatiti Grad Zagreb, Krapinsko-zagorsku županiju, Zagrebačku županiju, Primorsko-goransku županiju, Istarsku županiju, Osječko-baranjsku županiju, Splitsko-dalmatinsku županiju, dio Sisačko-moslavačke županije te dio Karlovačke županije i to s lokacija Sljeme, Ivanščica, Belje, Učka i Brač - Vidova gora.
Da se prisjetimo, testno emitiranje digitalnog radija na DAB+ platformi u Republici Hrvatskoj krenulo je 20. studenoga 2017. godine i to s odašiljača Sljeme, Ivanščica, Mirkovica i Učka.
Zamišljeno je kao jedinstveno na ukupnom području pokrivanja koje obuhvaća Grad Zagreb, Zagrebačku županiju, Krapinsko-zagorsku županiju, Varaždinsku županiju, Međimursku županiju, dio Karlovačke županije, dio Sisačko-moslavačke županije, Primorsko-goransku županiju i Istarsku županiju, uz očekivani doseg od preko dva milijuna stanovnika.
Lista od šesnaest pravodobnih i urednih prijava za sudjelovanje u prvoj godini digitalnog eksperimentalnog emitiranja u digitalnoj radiodufuziji radijskog programskog kanala u tehnologiji DAB+ bili su sljedeći: Udruga za promicanje medijskog pluralizma 808, Radio Kaj d.o.o., VIP MEDIJA j.d.o.o., Radio Koprivnica d.o.o., CIK Dr. Božo Milanović d.o.o., Obiteljski radio d.o.o., Zagorski radio d.o.o., Radio Croatia d.o.o., Radio Dalmacija d.o.o., ROCK FM d.o.o., Radio Banovina d.o.o., Enter Zagreb d.o.o., Radio 047 d.o.o., MT ETER d.o.o., Radio Trsat d.o.o. i Radio 101 d.o.o.
Za drugu godinu eksperimentalnog emitiranja radijskih programa u digitalnoj radiodifuziji do 9. studenoga 2018. zaprimljeno je devet prijava i to: Radio Deejay d.o.o., Otvoreni radio d.o.o., Obiteljski radio d.o.o., Radio Croatia d.o.o., E-radio d.o.o., Trsat d.o.o., Udruga za promicanje medijskog pluralizma, Radio Dalmacija d.o.o. i Slavonska Posavina d.o.o.
Vijeće za elektroničke medije je produljilo rok za iskazivanje interesa za digitalno eksperimentalno emitiranje radijskih programskih kanala u zemaljskoj mreži za drugu godinu emitiranja do zaključno 23. studenoga 2018. godine te se pozivaju svi zainteresirani nakladnici da se u skladu s ovim rokom jave na poziv, a u skladu s uvjetima istoga.

Ciljevi i prednosti digitalnog radija
Pokretanje emitiranja u digitalnoj radiodifuziji ima za cilj popularizirati novu digitalnu radijsku platformu baziranu na DAB+ (Digital Audio Broadcasting) tehnologiji koja se već naveliko koristi u drugim državama i tako Hrvatsku pridružiti većini europskih zemalja u kojima je prisutan digitalni radio. Eksperimentalno odašiljanje u trajanju od godine dana poslužiti će i kao priprema za komercijalno uvođenje digitalnog radija i tehnološko testiranje. Pokretanje DAB+ je za OIV i Hrvatsku novi izazov kojemu je cilj polučiti pozitivan odjek kod nakladnika i građana te popularizirati novu digitalnu radijsku platformu koja se već naveliko koristi u drugim državama.
OIV će pokretanje digitalnog radija iskoristiti na najbolji mogući način - za tehnološka ispitivanja i testiranja kao što su:
  • Ispitivanje mogućnosti pokrivanja (prijam u vozilima, unutar zgrada)
  • Ispitivanje osjetljivosti na interferencije (talijanske smetnje na obali)
  • Testiranje audio kvalitete s različitim brzinama prijenosa (bitrate)
  • Testiranje profesionalne opreme i komercijalnih prijamnika.
Digitalni radio pruža mjesto i za veći broj programa. Obzirom da je FM spektar u većim gradovima popunjen, nema dostupnih novih frekvencija za nove sadržaje. Digitalnom platformom otvara se mjesto za nove nakladnike dok postojeći dobivaju mjesto za proizvodnju novih sadržaja. To znači da novi nakladnici mogu doprijeti do slušateljstva, a postojeći nakladnici povećati slušanost time što su dostupni na širem području pokrivanja nego na klasičnoj FM platformi te ujedno mogu proširiti svoj portfelj. U ovoj testnoj fazi prisutni su postojeći nakladnici s postojećim programima, ali kroz DAB+ dobivaju na dostupnosti, odnosno značajno im se povećava područje pokrivanja.
Slušatelji dobivaju prijem radijskog signala bez smetnji, mogućnost većeg i jednostavnog izbora programa u jednakoj tehničkoj kakvoći i određene dodatne usluge. Od tih dodatnih usluga istaknuli bismo prateće tekstualne i grafičke usluge kao što su vijesti, prognoza vremena, reklame u grafičkom obliku i sl. Također, u testnoj fazi planiramo s pojedinim nakladnicima dogovoriti odašiljanje naziva izvođača i naslovnica albuma uz emitirane pjesme.
Također, građanima Europske Unije koji dolaze u Hrvatsku na odmor automobilima koji već kao standardnu opremu imaju ugrađen digitalni radio neće više nestajati signala ulaskom u našu zemlju. Na izbor će imati prvih šesnaest hrvatskih nakladnika radijskog sadržaja koji su do sada uglavnom emitirali putem interneta ili preko standardne FM frekvencije.

Preduvjeti za slušanje digitalnog radija
Za prijam digitalnog radija potrebno je nabaviti DAB+ prijamnik. Na europskom tržištu postoji preko 500 modela prijamnika s cijenama od oko 150 kn naviše.
Za prijam digitalnog radija u automobilima neki proizvođači nude DAB+ prijamnike kao dio standardne opreme ili kao dodatnu opremu. Za ostale automobile mogu se nabaviti adapteri koji omogućuju prijam spajanjem na postojeće FM prijamnike.
Ono što je bitno istaknuti jest da pokretanje digitalnog radija u Hrvatskoj ne znači skoro gašenje dosad korištenog FM radija već je u pitanju pokretanje nove digitalne platforme.
webmaster | Uvjeti korištenja | © 2002- Odašiljači i veze d.o.o. LinkedIN